Canmore Family Fixer-Upper

The Design

What started as an interior renovation became a full ‘down to the studs’ project for this home in Canmore. The out of town clients purchased this home a few years’ prior and planned to enjoy it during the summers as their children grew, but knew that it needed work done now. A labour of love for all involved, this project took on a life of it’s own spanning 3 years and numerous changes to the finishes. The exterior was stripped down from the original horizontal siding and gable roof and was modernized with dark stucco siding contrasting with natural wood posts and Rundle stone and a stunning butterfly roof with wood fascia. Inside, the kitchen was relocated and enlarged to accommodate their growing family. Here we find a combination of painted cabinets in a powder blue and wood island and floating shelves. The subway tile backsplash was stacked instead of installing it as a brick pattern for a more modern look. Updated stainless steel appliances include a double wall oven, gas range and large French door style fridge. In order to gain a back mudroom for the family to enter on a daily basis, a corner off the kitchen was left which became a hidden nook, an eating area that has become the families favorite place to hang out.  A stone fireplace anchors the living room which is finished with warm fabrics and textures in the custom furniture package that was also produced for the home owners. The stair case was relocated to allow for better flow in the main living area, but is adorned with glass railings to make the space feel more open. The bedrooms were transformed, with the master bedroom on the main floor that now has a 3 piece ensuite and a comfortable guest bedroom with secondary bathroom down the hall.  A true “mountain modern” design is seen throughout the home from the wood flooring, glass lighting fixtures and wallpaper touches.

Project completed while at Sticks and Stones Design Group

Copyright © 2020 Blue Alice Space + Design